Meny

0

0kr

  • Hem
  • Frågor och svar

Frågor och svar

Vid en vanlig motoroptimering går vi direkt in i styrsystemet via kommunikationsportar. Vi ändrar därefter en del av koden i styrboxen för att optimera ditt fordon.

I Sverige så är det absolut lagligt att optimera sitt fordon.
Andra länder kan däremot ha andra regler, vi rekommenderar att ni kollar med transportstyrelsen i det land som fordonet är registrerat i.

En personbil tar oftast 2-3 timmar att optimera. Detta kan däremot bero på vilken typ av fordon du har. Vi kommer givetvis ge en estimering på hur lång tid det kommer ta innan du kommer in med ditt fordon till vår verkstad. Och om det tar längre tid än beräknat så meddelar vi dig.

Jadå! Steg 1 optimeringarna har utvecklats för dagligt användande, vi har studerat samtliga modeller och fordon så dom ska klara det dagliga användandet även vid en motoroptimering. Det är även därför vi ibland erbjuder ett lägre effektuttag för vi har sett behovet att skydda din motor och eller drivlina. För oss är säkerheten viktigast.

Vi lämnar alltid garanti på installationen och eventuella skador som kan uppstå i samband med optimeringen främst på styrbox och styrfiler.
Däremot kan vi inte lämna någon garanti på eventuella skador på motorn och drivlinan. Om man optimerar en bil som inte skötts om och inte fungerar som den ska kommer inte heller en optimering att hjälpa utan kan i värsta fall påskynda ett haveri.

Varken bilprovningen eller försäkringsbolagen kontrollerar att ett fordon är optimerad.
Vill man däremot vara helt ärlig och på den säkra sidan så kan optimeringen anmälas till både försäkringsbolaget och transportstyrelsen.

Detta är inget som syns vid inspektion på bilprovningen eller vanlig diagnos med felsökningsutrustning. Däremot en märkesverkstad kan med sin speciella utrustning i vissa fall upptäcka att styrboxen uppdaterats. Vi hör det ibland från fordonstilllverkare som VAG och BMW. CVN numret som ändras vid motoroptimering (Calibration Verification Number) signalerar att någon annan än märkesverkstaden ändrat mjukvaran. I många fall kan vi programera om systemet så original CVN förblir orörd och på så vis ”osynligt” för all diagnos, fråga oss gärna om det.

Vid enklare verkstadsarbeten och mindre reperationer kommer inte din nya motoroptimering/mjukvara bli ersatt. Däremot så släpper tillverkaren ibland nya mjukvaruversioner som ska fixa till fel som upptäckts (eller om dom fuskat med utsläppen som ni säkert läst om). Då kan optimeringen försvinna.

Omtypning av fordonet måste utföras efter inaktivering av Adblue för att fordonet ska hamna i rätt skatteklass.
Annars är fordonet olaglig att framföras på allmän väg i Sverige.

Absolut, du kan läsa mer och ansöka till att blir återförsäljare här.

Om du inte hittar svaret på din fråga så kan du kontakta oss via telefon, e-post eller chat.